Start van hoofdcontent

Stad

nl

Directeur-bestuurder Haga Lyceum blijft: 'Wet overtreden niet haalbaar'

17 oktober 2019, 13.46 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Directeur-bestuurder Soner Atasoy gaat nog niet weg bij het Haga Lyceum. Dat heeft hij vandaag in een brief aan minister Arie Slob laten weten. Hij zegt dat een poging om de nieuwe bestuurder te laten beginnen is mislukt doordat de medezeggenschapsraad en ouderraad dwars lagen.

Atasoy had van minister Arie Slob tot vandaag 12.00 uur gekregen om te vertrekken. Hij moest opgevolgd worden door een interim-bestuurder. Dat werd, op verzoek van de Ouderraad van de school, Marcel Heuver, die op dit moment commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro is. Slob stond positief tegenover dat voornemen.

Lees ook: Haga roept gelovigen op zich uit te spreken 'tegen vorm van staatsonderdrukking'

Geen moslim
Eigenlijk had Heuver maandag al moeten beginnen, maar dat kon volgens Atasoy niet. Heuver is namelijk geen moslim en volgens de statuten van de school zouden bestuurders dat wel moeten zijn. Atasoy zei dat dat wel een paar weken in beslag kon nemen. 

Minister Slob was het daar niet mee eens, al gaf hij Atasoy wel tot vandaag uitstel. Mocht Heuver dan niet aan de slag zijn gegaan, dan stopt de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum op 1 december. Voor leerlingen moeten dan andere scholen worden gezocht. 

Lees ook: Interim-bestuurder Haga Lyceum geen moslim; statuten moeten gewijzigd

Brief
In de brief aan Slob schrijft Atasoy dat het niet lukt om de statuten nu al te veranderen. 'Zowel de medezeggenschapsraad als de ouderraad hebben aan de noodrem gegtrokken en zelfs een civielrechtelijke procedure aangekondigd als er in strijd wordt gehandeld met de statuten en de WMS. (...) Uw gedwongen besluit de wet te overtreden is ondanks onze inspanning wederom niet haalbaar.'

De directeur-bestuurder vindt dat hem door Slob gevraagd werd de medezeggenschapsraad, de ouderraad en de leerlingenraad te minachten. 'U had uw mond er vol van te verwijzen naar zogenaamde misstanden die de governancestructuur raken, terwijl u nu expliciet opdraagt de meest belangrijke organen van een school links te laten liggen.'

Lees ook: Directeur Haga Lyceum verwacht niet te stoppen: 'Kans is groter dat Russen binnenvallen' 

Wachten
Atasoy zei eerder al dat hij vond dat Slob te ver ging. Volgens hem had de minister moeten wachten op de uitspraak in twee rechtszaken, die over een eerder rapport van de Onderwijsinspectie en die over de beslissing van de minister. Atasoy zei het volste vertrouwen in de rechters te hebben. 

De kans dat de school zou sluiten in december noemde hij 'kleiner dan dat de Russen Nederland binnen zullen vallen'.