Start van hoofdcontent

Stad

nl

Picknicken in het Vondelpark. Mag dat?

10 april 2020, 19.56 uur · Aangepast 11 april 2020, 14.45 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema riep vandaag in AT5's Gesprek met de Burgemeester de Amsterdammers op om de parken ook dit weekend te mijden en 'niet eindeloos te picknicken of te bootcampen'. We kregen de afgelopen dagen veel mailtjes, appjes en telefoontjes van bezorgde Amsterdammers die de indruk hadden dat dat lang niet overal gebeurt. We gingen het Vondelpark in om te checken of de mensen daar zelf wel weten of wat ze aan het doen zijn wel mag.

AT5

'We mochten het park in, dus gingen ervan uit dat zolang we afstand houden, we dit mogen doen', vertelt een vader die met zijn gezin zit te picknicken. 'Als we met z'n tweeën zijn en op anderhalve meter afstand van elkaar zitten, mag het wel denk ik', zegt een ander.

'Volgens mij is het devies: zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan. Dus als de picknick zó noodzakelijk is, dan past het binnen de RIVM-regels. Maar ik vermoed van niet', zegt gedragsdeskundige Gijs Coppens.

'Als het niet anders kan'

Of het nou wel of niet mag, lijkt dus open te zijn voor eigen interpretatie. Het is niet verboden om op een kleedje in het park te zitten, maar toch is het de oproep van burgemeester Halsema om het níét te doen.

Maar dat is tegelijkertijd ook heel lastig. 'Het is een mentale belasting om thuis opgesloten te zitten. We zijn gewend om het park te gebruiken om te recreëren, te barbecueën, te ontspannen en vrienden te ontmoeten. Juist die dingen vallen nu weg, maar de RIVM-richtlijnen worden niet zo strikt genomen', vertelt Coppens.

Oneerlijk

En dat voelt oneerlijk voor Amsterdammers die in een risicogroep vallen, mensen die wél thuis blijven of de mensen die in het ziekenhuis werken. Zo sprak Coppens gisteren met een zorgverlener van het OLVG: 'Het is voor hen heel demotiverend om zulke beelden te zien. Als jij je zelf aan de maatregelen houdt en daarvan baalt, en dan het park zo ziet Dan denk je wel: wat zijn wij aan het doen thuis?'