Stad

NL
V

Mogen hotels eigenlijk nog open? En meer vragen over de coronacrisis

7 april 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mogen hotels eigenlijk nog open?

Harry Roo

In de hoeveelheid van maatregelen blijft het soms onduidelijk wat nu wel en niet mag en wat nu of niet meer geopend is. De vraag van Harry Roo is dus zo gek nog niet. Hoe zit het ook alweer met hotels?

Op 15 maart kondigde de overheid aanvullende maatregelen aan op de verspreiding van het coronavirus verder te beperken. Onder andere eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs moesten toen per direct de deuren sluiten. Deze maatregelen werden vorige week verlengd tot eind april. Een uitzondering is gemaakt voor hotels: deze mogen vooralsnog gewoon openblijven.

Wel moeten hotels die bijvoorbeeld een restaurant of een bar hebben deze sluiten. Omdat het vliegverkeer grotendeels is stilgelegd en de overheid ontraadt om binnenlands op vakantie te gaan, zijn de overnachtingen in hotels dramatisch teruggelopen.

In de stad hebben meerdere hotels zelf zelfstandig besloten om hun deuren te sluiten. Onder andere Hotel Okura, het Leonardo Royal en het Apollo Hotel ontvangen geen gasten meer. Volgens Eveline Doornhegge, regiomanager Amsterdam bij Koninklijke Horeca Nederland, is het merendeel van de hotels in de stad nog wel gewoon open.

Meerdere hotels in Nederland hebben zich bij de overheid gemeld om, als het nodig is, coronapatiënten te ontvangen. Koninklijke Horeca Nederland is sinds vorige week begonnen met de inventarisatie in Amsterdam. Hoteliers die hun hotel beschikbaar willen stellen als opvang, kunnen met de brancheorganisatie contact opnemen. ‘Vooral ook omdat we ons realiseren dat we elkaar in deze bizarre tijd moeten helpen. Onder onze leden en ook personeelsleden ervaren we een grote bereidheid om ook te willen helpen, ondanks al hun eigen problemen en zorgen, zegt Doornhegge.

Kan ik Amsterdammers helpen?

Marc Zwiers

We krijgen veel mailtjes van Amsterdammers binnen die graag een ander willen helpen. Er zijn op buurtniveau een hoop initiatieven uitgerold. Zo is er in de Baarsjes een buurthulp-app gelanceerd en heeft de gemeente de website ‘Wij Amsterdam’ opgezet. Hier kunnen mensen hun initiatieven aanmelden zodat anderen die hulp nodig hebben erom kunnen vragen. Naast het platform van de gemeente is er ook nog ‘Voor Elkaar in Amsterdam’. Ook deze site koppelt helpers aan hulpbehoevenden.

Gaan de zij-ingangen van het Vondelpark vaker dicht?

anoniem

Afgelopen zondag werden de zij-ingangen van het Vondelpark gesloten. De gemeente was bang dat het veel te druk in het park zou worden nu de temperaturen flink omhoog zijn geschoten. De gevreesde mensenmassa bleef uit: de drukte viel mee.

Nu het lenteweer doorzet en de zomer ook met de dag dichterbij komt vraagt een Amsterdamse zich af of de zij-ingangen vaker gesloten zullen worden. Maandagmorgen stond ze namelijk voor een dicht hek: de gemeente opende de zijingangen pas rond het middaguur.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er deze week actief wordt gemonitord. Als het nodig is, worden aanvullende maatregelen genomen en kan eventueel de toegang tot het park weer worden beperkt. ‘De oproep om binnen te blijven, blijft van kracht’, aldus de voorlichter.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.