Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe noodverordening: terrassen weer open, museumbezoek toegestaan

31 mei 2020, 12.11 uur · Aangepast 31 mei 2020, 14.06 uur · Door Redactie

Morgen op 12.00 uur gaat de nieuwe noodverordening in de stad in. Dit is de eerste stap om de stad voorzichtig weer uit de intelligente lockdown te krijgen. Hoewel Amsterdammers weer het terras op mogen, zijn er wel nog een aantal belangrijke regels. 

Zo is het niet toegestaan om met z'n allen aan de bar te hangen. Binnen in cafés en restaurants geldt een maximum van 30 gasten, die van te voren moeten reserveren. Ook moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Op terassen geldt geen maximum aantal bezoekers, maar ook daar moet afstand gehouden worden. 

Rondvaarten 

Voor rondvaartboten gaan dezelfde regels gelden als voor de horeca, ook zij mogen vanaf maandag weer dertig gasten meenemen, mits iedereen afstand houdt. 

Ook winkels, bibliotheken en preparken mogen de deuren weer openen, mits de afstand gehandhaafd kan worden. In bioscopen, concertzalen en theaters geldt hier bovenop een maximum van 30 bezoekers. Ook moet hier van te voren gereserveerd worden. 

Mondkapje 

Contactberoepen mogen weer worden uitgevoerd, mits alle klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Sekswerk blijft de komende tijd verboden. In het openbaar vervoer moeten reizigers vanaf maandag verplicht een mondkapje dragen, ook op de pontjes.

Het voortgezet onderwijs gaat stapsgewijs weer van start. Het basisonderwijs wordt vanaf 8 juni weer met volle klassen hervat, op het mbo en in het hoger beroepsonderwijs van 15 juni. 

De hele nieuwe noodverordening kun je hier lezen.