Afvalbedrijf AEB zou een noodkrediet, dat werd goedgekeurd door de Europese Commissie, hebben laten verlopen. Daardoor zit de afvalverwerker opnieuw in de financiële problemen, zo meldt het FD. Maar volgens de woordvoerder van AEB verlopen de gesprekken over de herstructurering en de bijbehorende steun volgens plan: 'We verwachten zeer binnenkort een akkoord te bereiken.'
Het is nog maar een jaar geleden dat er een crisis bij AEB uitbrak. Toch zou er volgens het FD alweer grote geldnood zijn bij het bedrijf.
Opvallend, aangezien de afvalverwerker staatssteun toegezegd kreeg van maar liefst 80 miljoen euro. Maar dat noodkrediet is alweer verlopen, schrijft de krant. Terwijl er nog 45 miljoen euro in het potje zat.
Geld om faillissement af te wenden
AEB kreeg het geld namelijk specifiek om een faillissement af te wenden. Daarvoor werd zes maanden de tijd gegeven. Een periode die allang is verstreken, bevestigt het stadsbestuur aan het FD.
En na die termijn 'verschiet de steun van kleur in de zin dat het nu om herstructureringssteun gaat en niet langer om reddingssteun', aldus een woordvoerder.
Herstructurering
Wel had AEB nog de tijd om herstructureringsplan in te dienen in Brussel zodat het geld alsnog verkregen zou worden. Maar dat is volgens het FD niet op tijd gebeurd. Het zou daarom nu de vraag zijn of Brussel een nieuwe ronde staatssteun aan AEB gaat goedkeuren.
'We verwachten zeer binnenkort een akkoord te bereiken'
Maar volgens een woordvoerder van de afvalverwerker loopt de aanvraag juist volgens plan. 'We hebben een deel van het noodsteunpakket al gekregen. Maar de noodsteun is tijdelijk, tenzij je overgaat op herstructurering', vertelt hij aan AT5. 'Daarover vinden nu gesprekken plaats en we verwachten zeer binnenkort een akkoord te bereiken.'
Corona
Desondanks zou de afvalverwerker ondertussen al een schuld van 220 miljoen hebben opgebouwd bij vier verschillende banken. Volgens AEB komen de financiële problemen vooral door de coronacrisis. 'Er is door de coronacrisis minder aanbod van afval en daardoor minder omzet', vertelt een woordvoerder aan de krant.
Oorzaken
Toch blijkt volgens het FD uit verschillende stukken dat corona niet de enige reden hiervoor is. Zo investeerde het afvalbedrijf in 2018 in de bouw van een nieuwe biomassacentrale, die nog niet in gebruik is genomen.
Aankomende donderdag komt een onderzoekscommissie met een rapport over de specifieke oorzaken van de crisis bij AEB. Dan kan de gemeenteraad zich daar ook opnieuw over buigen.
Regeling ondernemers
Het afvalbedrijf maakt in de tussentijd gebruik van de regelingen voor ondernemers tijdens de coronacrisis. 'Het gaat om drie maanden uitstel van btw, loonbelasting en afvalstoffenheffing. Maar die worden later alsnog gewoon betaald', aldus de woordvoerder van AEB.