Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag je alweer de tango dansen? En meer vragen over de coronacrisis

23 juli 2020, 07.00 uur
Door Redactie · Foto: Pxhere

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Kun je alweer samen de tango dansen, is dat niet gevaarlijk?

lenny

De tango is een intieme dans, waarbij contact eigenlijk niet te vermijden valt. In deze coronatijd lijkt de dans dan ook niet zo te passen, aangezien er meestal 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Toch gelden er op deze regel enkele uitzonderingen en ook de tango behoort daartoe. 

Bij de beoefening van kunst - zoals toneelspelen of dansen - is contact soms nou eenmaal noodzakelijk, stelt de Rijksoverheid. Dan geldt de regel om afstand te houden alleen als dat mogelijk is.

Professionele dansers en acteurs mogen daarom in principe wel dichter bij elkaar staan. Hetzelfde geldt voor amateurs die graag een dergelijke hobby uitoefenen. 

'Indien het houden van de 1,5 meter afstand de normale dansbeoefening in de weg staat, mag tijdens het dansen de 1,5 meter afstand tijdelijk losgelaten worden', staat ook in het protocol dat vanuit de danssector is opgesteld

Wel zijn daar een aantal aanbevelingen in opgenomen. Zo wordt het aangeraden om zoveel mogelijk te dansen met een vaste danspartner. Het is de bedoeling dat de dansschoolhouder dan goed bijhoudt wie er met wie danst.

Op die manier kan er snel achterhaald worden welke dansers er risico lopen om het coronavirus te krijgen, nadat er een besmetting heeft plaatsgevonden. 

Desondanks is er iets bij voor te stellen dat Lenny het gevaarlijk vindt klinken om in deze periode de tango te gaan dansen. Maar er mag  tenslotte weer wat meer. In elk geval totdat er weer nieuwe uitbraken komen van het virus. 

Kan mijn dochter alweer op bezoek komen, nadat ze het coronavirus heeft gehad?

mevrouw noort

Een coronapatiënt moet in thuisisolatie blijven, totdat hij of zij 24 uur klachtenvrij is. De patiënt mag bovendien pas weer naar buiten zodra de eerste ziektedag minimaal zeven dagen geleden is. 

Op die manier moet verdere verspreiding van het virus voorkomen worden. Maar het kan behoorlijk zwaar zijn om zo lang geen vrienden en familieleden te mogen zien. Het is dan ook logisch dat iemand graag bezoekjes wil afleggen, nadat diegene weer beter is verklaard. 

In het geval van mevrouw Noort's dochter kan dat in principe ook: ze blijkt al een maand klachtenvrij te zijn en mag dus weer op bezoek gaan.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat mevrouw Noort zelf 85 jaar is en last heeft van hartklachten. Daarmee valt ze onder de risicogroep en wordt haar op het hart gedrukt om toch nog extra voorzichtig te blijven.

Hoewel ouderen weer bezoek mogen ontvangen, is het voor hen namelijk 'extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen', meldt het RIVM.

Dat betekent: het in acht nemen van de 1,5 meter afstand, het naleven van de hygiënevoorschriften en niet afspreken als iemand toch weer klachten krijgt. Tot slot is het volgens het RIVM verstandiger om zoveel mogelijk buiten af te spreken, in plaats van binnen. 

Hoe laat je je testen op corona als je in een buitenwijk woont en geen auto hebt?

cenk

In Amsterdam zijn verschillende locaties waar je een coronatest kunt laten afnemen. Mensen met klachten kunnen - na het maken van een afspraak - terecht bij de RAI in Zuid, in het Slotervaartziekenhuis in West en bij Atalmedial in Noord.

Maar wie in een ander stadsdeel woont, moet een langere afstand afleggen. En zeker als iemand ziek is, kan dat onprettig zijn. Toch is fietsen voor Amsterdammers zonder auto een van de weinige opties. 

Want reizen met het openbaar vervoer of met de taxi naar een testlocatie mag in elk geval niet. De kans dat anderen dan ook besmet raken is te groot. 

Daarnaast wordt het afgeraden om met iemand mee te rijden die wel een auto heeft. Als een vermoedelijke coronapatiënt dat toch doet, kan diegene het beste een huisgenoot vragen, stelt de Rijksoverheid. 

Wel kunnen invaliden bijvoorbeeld nog terecht met hun scootmobiel bij een testlocatie. En als alle genoemde mogelijkheden écht niet haalbaar zijn, kan de telefonist waarmee je een afspraak maakt ook nog meedenken over een alternatief.

Maar al met al zou je denken dat een thuistest toch veel handiger is. Helaas heeft de GGD daarentegen te weinig mensen en middelen om iedereen in zijn of haar eigen huis te laten testen. Sommige mensen kiezen er dan voor om dit zelf te doen, maar dergelijke testen zijn eigenlijk nog niet betrouwbaar, meldt het RIVM.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tot nu toe geen informatie te hebben ontvangen over zelftesten die officieel zijn goedgekeurd binnen de Europese Unie. 'Er is dus nog geen toestemming gegeven om dit soort testen op de markt te brengen.'

AT5

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.