Start van hoofdcontent

Stad

nl

Is het weer mogelijk om een dansfeest te organiseren? En meer vragen over de coronacrisis

17 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 17 juli 2020, 17.21 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Is het weer mogelijk om een dansfeest te organiseren?

Jose

Een biertje in het café is inmiddels weer een optie en bij sommige Amsterdammers smaakt dat naar meer. Zo wil Jose weten of het alweer mogelijk is om een dansfeest te organiseren, bijvoorbeeld bij een locatie als DOK Amsterdam. 

Dansen mag weer, schrijft de gemeente, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Het is de bedoeling dat de feesten buiten plaatsvinden, met maximaal 250 personen. De aanwezigen moeten bovendien de 1,5 meter afstand in acht blijven nemen.

'Wij raden aan om een cirkel te trekken en dat u binnen die cirkel danst', luidt het advies. 'Blijf solo in die cirkel, dus niet met uw partner of hele huishouden.'

Een feest organiseren op de dansvloer is er officieel nog niet bij. Zo moeten discotheken en nachtclubs nog tot 1 september dichtblijven. Nu er toch al filmpjes opduiken van dansende mensen in kleinere café's, leidt dit voorschrift wel tot frustratie in het nachtleven. 

'Het gevoel is vreselijk, een soort tweedeling, moedeloosheid. Een gevoel van: waarom zij wel?', vertelde Pim Evers, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam, eerder aan AT5.

Antistoffen verdwijnen relatief snel uit het bloed. Dat is dan waarschijnlijk ook het geval na vaccinatie. Moeten we dan regelmatig opnieuw ingeënt worden?

Caroline

Britse onderzoekers kwamen deze week met slecht nieuws. Coronapatiënten maken volgens hen wel antistoffen aan tegen het virus, maar deze blijken vaak na enkele maanden alweer uit hun bloed te zijn verdwenen. 

Voor hun analyse keken de wetenschappers naar de immuunrespons van meer dan 90 coronapatiënten en zorgmedewerkers. Bloedtesten lieten zien dat de antistoffenreactie van de deelnemers drie weken na de eerste ziekteverschijnselen een piek had. 

Maar na drie maanden was het niveau van antistoffen alweer sterk gedaald. En dat heeft niet alleen effect op het idee van 'groepsimmuniteit'. Ook de ontwikkeling van een vaccin kan daardoor nog complexer zijn dan aanvankelijk gedacht werd. 

'Als bij een infectie de antistoffen al binnen twee tot drie maanden afnemen, dan zal bij een vaccin mogelijk hetzelfde gebeuren', verklaarde hoofdonderzoeker Katie Doores aan The Guardian. 'Eén shot is dan misschien niet voldoende.'

Mensen zullen in dat geval inderdaad vaker ingeënt moeten worden. Wel kan het immuunsysteem op meer manieren tegen het virus vechten. Onderzoekers van het Erasmus MC schetsen daarom een alternatief, waarbij de T-cel een grotere rol speelt

De T-cellen ruimen het virus op en zou daarmee een belangrijke speler zijn. Want als er ondanks de antistoffen toch weer een infectie wordt veroorzaakt, kunnen de T-cellen het virus aanvallen, blijkt uit de analyse. Een vaccin waarin zowel antistoffen als T-cellen worden aangemaakt, kan daarom volgens de onderzoekers 'wel eens de beste zijn'.

Bij het maken van een vaccin blijft het antilichaam dan ook nog wel een belangrijk uitgangspunt. Onder meer in het Amsterdam UMC wordt daar onderzoek naar gedaan, op de afdeling waar viroloog Menno de Jong werkt. In een Q&A gaf hij daar deze week uitleg over

Maar voor het zover is, moeten we sowieso nog even geduld hebben. Het RIVM laat namelijk weten dat het lastig te voorspellen is wanneer er een werkend vaccin tegen het virus komt. Het duurt al snel 5 tot 10 jaar voordat er een vaccin ontwikkeld is tegen een nieuwe infectieziekte, verklaart het instituut. Voor COVID-19 zouden wel 'alle zeilen worden bijgesteld om het vaccin sneller te ontwikkelen'.

Waar kan ik zien hoeveel besmettingen er momenteel zijn en hoeveel er per dag bijkomen?

Sharon

Voorheen gaf het RIVM elke dag een update van het aantal besmettingen. Ook op de website van AT5 werden toen dagelijks de Amsterdamse cijfers gepubliceerd.

Maar na enkele maanden bleek het virus steeds verder ingedamd te kunnen worden. Het aantal coronapatiënten lag daardoor relatief gezien een stuk lager, waardoor het RIVM ertoe besloot om de regionale cijfers niet meer dagelijks te delen.

In plaats daarvan wordt nu om de twee weken een update gegeven van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens per regio. Dat gebeurt op een dinsdag. 

Bovendien werd op 7 juli besloten om niet meer dagelijks te rapporteren over de stand van zaken in heel Nederland. Het RIVM publiceert sindsdien elke week op dinsdag een update, waarin de actuele landelijke cijfers terug te vinden zijn.  

Op het Dashboard van de Rijksoverheid worden de cijfers overigens wel per dag bijgehouden. Daar zijn ook de specifieke aantallen voor Amsterdam terug te vinden.

AT5

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.