Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik inmiddels alweer met meer mensen in de auto zitten? En meer vragen over de coronacrisis

3 juni 2020, 07.00 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Zijn de regels veranderd met betrekking tot het aantal personen waarmee je in een auto mag zitten?

Vele Amsterdammers

'Mogen we alweer met meerdere mensen in een auto rijden?' Een vraag die we regelmatig in onze inbox krijgen. Zeker nu de maatregelen worden versoepeld, groeit de hoop dat een autoritje met vrienden of familie binnenkort weer mogelijk is.

Toch is er in dit opzicht nog niet zoveel veranderd. Weliswaar is een samenkomst met drie of meer personen weer toegestaan in de openbare ruimte, een regel die in principe ook geldt in de auto. Maar er moet nog steeds 1,5 meter afstand gehouden worden als mensen niet uit hetzelfde huishouden komen.

En dat blijkt in de praktijk lastig te zijn. De politie noemt het daarom 'erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten'. Zelfs als het maar om twee personen in totaal gaat. Al kan daar geen boete voor worden gegeven. 

Het is wél strafbaar om met drie personen (of meer) in een auto te komen, als je niet uit één huishouden komt, meldt de politie. 'De norm is namelijk dat je 1,5 meter afstand moet kunnen houden, en dat lukt in een personenauto bijna nooit.'

Ook als twee inzittenden uit hetzelfde huishouden komen en er een derde persoon meerijdt, geldt dat. 'Twee huisgenoten tellen dan niet ineens als één persoon', stelt de politie. 'Dan kun je dus alle drie een boete krijgen.'

'Maar zijn de regels dan niet soepeler als je een mondkapje draagt in de auto?', willen enkele vraagstellers weten. Dat is niet het geval. Het mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, omdat daar de toenemende drukte nou eenmaal nauwelijks te voorkomen is. Maar het masker beschermt niet écht tegen besmetting, waarschuwt de Rijksoverheid

Toch is de politie niet in alle gevallen even strikt. Zo wordt er een uitzondering gemaakt als bijvoorbeeld iemands moeder of vader slecht ter been is en naar het ziekenhuis gebracht moet worden. 'Mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig', luidt de verklaring. 

Daarnaast zijn de regels niet eenvoudig te handhaven, waardoor er nog wel eens een inschattingsfout gemaakt wordt. Zo haalde de politie onlangs een tweepersoonsauto van de weg, omdat er naast de bestuurder en bijrijder nog een derde persoon leek te zitten. Tijdens de controle bleek de 'krullenbol' een plant, een buxus, te zijn.

Moet je op de pont een mondkapje op onder je helm? Een integraalhelm, of een helm met vizier?

Caty

Sinds 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in trams, metro's, bussen en op de pont. Dat geldt alleen voor reizigers vanaf 13 jaar, kinderen hoeven niet aan deze regel te voldoen. Maar overige reizigers riskeren een boete van 95 euro, als ze zonder mondkapje gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Wie een helm draagt, vormt daar geen uitzondering op, benadrukt het GVB. 'Ook bij reizigers die een helm dragen op de bromfiets of die in een auto zitten en gebruikmaken van de veerpont, is een mondkapje verplicht', schrijft de vervoerder. Dat betekent: eerst het mondkapje omknopen, dan pas de helm op.

Opvallend is dat veerdienst Teso andere regels hanteert tijdens de boottocht naar Texel. 'Als u met de motor bent en uw helm op heeft met vizier dicht, dan hoeft u geen mondkapje op. Op het moment dat u uw helm afzet of vizier opent, dan is het mondkapje verplicht', staat op de website.

Op de pont is het mondkapje daarentegen in alle gevallen verplicht en daar zal actief op gecontroleerd worden, waarschuwt het GVB. Reizigers die toch vergeten zijn om een masker op te doen, kunnen nog wel snel nog een exemplaar uit een automaat op het station halen. Daarna mogen ze pas meevaren.

Het is overigens verstandiger om het mondkapje al voor vertrek op te doen en niet pas in de buurt van de pont. Aangeraden wordt namelijk om de handen te wassen, voordat het mondkapje wordt opgezet.

Gaan de markten nu ook weer open?

lenze

Amsterdammers konden in principe nog steeds op de markt terecht, maar dan slechts voor een gedeelte van hun boodschappen. Sinds eind maart mocht er namelijk alleen voedsel verkocht worden op de markt.

Op sommige plekken, waar de drukte dat toestond, was het nog wel mogelijk om te handelen in bloemen en planten. Maar de overige non-foodkramen moesten tijdelijk verdwijnen zodat er meer ruimte zou ontstaan. 

De verscherpte maatregelen zorgden voor verontwaardiging bij marktondernemers. Volgens hen kon de anderhalve meter afstand nog prima in acht worden genomen. 'Het middel schiet zijn doel voorbij. Het enige wat u hiermee bereikt is dat dat u een marktondernemer z'n brood afneemt', luidde een van de reacties.

Het heeft even geduurd, maar inmiddels kunnen de kooplieden weer opgelucht ademhalen. Veel maatregelen worden versoepeld en ook de marktondernemers mogen hun werkzaamheden uitbreiden.

Per 2 juni gaan namelijk 'alle markten weer open met een compleet aanbod', meldt de gemeente. 'Er komen weer producten bij als drogisterijartikelen, stoffen en kleding'.

Voorwaarde is wel dat de kooplieden aan de RIVM-richtlijnen voldoen. Daarom is het onder meer van belang om afstand te behouden tussen de kramen. Ook worden marktondernemers – als dat kan – verder verspreid over het marktterrein.

Gebeurt dat niet, dan kan er alsnog besloten worden om de markt te sluiten.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.