Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag je dan wél kinderen meenemen in de auto? En meer vragen over de coronacrisis

6 juni 2020, 07.00 uur · Aangepast 6 juni 2020, 10.17 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mag je wel (klein)kinderen meenemen in de auto, zij tellen toch als het ware niet mee?

meerdere amsterdammers

De coronavragen over het aantal mensen waarmee je in een auto mag rijden, blijven binnenstromen. Eerder legden we daarom al uit dat je een boete kunt krijgen als je met drie of meer personen in de auto zit. 1,5 meter afstand houden is dan eigenlijk onmogelijk. De regel geldt niet als je tot eenzelfde huishouden behoort. 

Maar hoe zit het dan met kinderen, vragen meerdere Amsterdammers zich terecht af. Want zij zijn toch minder vatbaar voor het virus? Dan zou je zeggen dat het wel mogelijk is om een paar kinderen op de achterbank te zetten. 

Grootouders hopen daarom weer hun kleinkind naar school te kunnen brengen. En sommige vragenstellers willen graag een dagje eropuit gaan met een ander gezin. Het is dan handig om gezamenlijk de auto te pakken, maar zij riskeren liever geen boete. 

Bovendien is het de vraag wat hierin verantwoord is. Eigenlijk hangt dat vooral af van hoe oud de kinderen zijn. Gaat het om kinderen jonger dan 12 jaar, dan geldt de afstandsregel niet. Zij mogen dus gewoon samen in een auto zitten. 

Voorwaarde is wel dat de overige passagiers tot één huishouden behoren. Daarom mag je ook geen oma of vriend meenemen, zelfs als je verder alleen met een kind reist dat jonger is dan 12 jaar. 'Als de twee andere inzittenden, van boven de 12 jaar, niet tot één huishouden behoren, telt het kind als derde persoon en kun je een boete krijgen', verklaart de politie.

Een auto delen met een ander gezin wordt dus lastig, maar een grootouder mag in principe wel weer meerdere (jonge) kinderen vervoeren. Toch vraagt Veilig Verkeer Nederland (VVN) dan weer om kinderen zo min mogelijk met de auto bij school af te zetten.

Wie dat wél doet, wordt geadviseerd om verderop te parkeren en het laatste stuk naar school te lopen. 'Hoe minder auto's er zijn, hoe veiliger de kinderen zelf naar school kunnen lopen en fietsen. Dan zijn er minder maatregelen nodig in de schoolomgeving', aldus verkeersdeskundige Freek Smit.

Zouden buschauffeurs ook niet gewoon een mondkapje moeten dragen?

Nino

Het is voor reizigers sinds 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Dan kan het vreemd ogen als buschauffeurs niet aan deze verplichting voldoen. Toch hoeven zij niet per se een mondkapje te dragen.

Zelf maakten chauffeurs daar zich wel zorgen over, omdat er lange tijd onduidelijkheid over bestond. Ze vreesden dat de rijveiligheid in het geding zou komen, mocht de verplichting ook voor hen gaan gelden. Zo kan de bril van een chauffeur beslaan bij het dragen van een mondkapje, waardoor het zicht verslechtert.

Er werd daarom een petitie gestart. De initiatiefnemers stelden daarin dat de huidige maatregelen, waaronder het gesloten houden van de voordeur, een betere bescherming bieden dan een mondkapje. 'Laat degene die wel een mondkapje willen gebruiken dat doen, maar verplicht het niet.'

De petitie is inmiddels meer dan 3000 keer ondertekend. Maar eigenlijk worden de buschauffeurs al gesteund in het standpunt. Ook vakbond FNV heeft namelijk een oproep gedaan om de mondkapjes in dit geval niet te verplichten, omdat er toch vaak al een plastic scherm tussen de chauffeurs en de reizigers zit. 'En om de hele dag met een mondkapje op te zitten is geen doen', aldus een woordvoerder. 

Daar is gehoor aan gegeven. 'Als de cabine is afgesloten en de stoelen achter de chauffeur niet bezet zijn, is er al genoeg afstand te houden', stelt een woordvoerder van Openbaar Vervoer Nederland daarom. 'Chauffeurs hebben natuurlijk wel een mondkapje bij zich, voor het geval dat toch nodig blijkt te zijn.'

Zo moeten medewerkers van het GVB een mondkapje dragen 'als ze uit de bestuurderscabine of servicebalie stappen', staat op de website. Maar als ze aan het rijden zijn, geldt de regel inderdaad niet. 'Bestuurders, conducteurs of schippers die afgeschermd zijn van reizigers door een scherm of lint, hoeven in deze beschermde ruimte geen masker te dragen', aldus het GVB. 

Mag mijn 87-jarige moeder weer om de twee weken komen logeren?

Els Webeling

70-plussers moesten de afgelopen maanden aan behoorlijk strenge richtlijnen voldoen, omdat zij tot de risicogroep behoren. In eerste instantie werd bezoek zelfs echt ontraden. Later konden er volgens het kabinet wel een of twee vaste bezoekers langskomen.

Vanaf 25 mei is het beleid verruimd, zodat kwetsbare ouderen weer bezoek kunnen ontvangen. 'Voorzichtigheid blijft geboden', schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarbij gaat het vooral over het ontvangen van familieleden, maar hoe zit het dan met ouderen die zelf een bezoekje willen afleggen? 'Opa en oma, jonger dan 70 jaar, kunnen op bezoek komen als iedereen gezond is en er 1,5 meter afstand gehouden wordt', meldt de Rijksoverheid. 

Voor een moeder van 87 jaar gelden er dan helaas toch andere regels. Zij wordt, als 70-plusser, nog steeds gevraagd om 'extra voorzichtig' te zijn. Wel wordt daarbij gewezen op de eigen verantwoordelijkheid.

'Het is belangrijk op gezond verstand te varen en goede afstand te bewaren', aldus minister De Jonge. 'Maar in het geval van klachten of besmetting is bezoek uiteraard niet aan de orde.' 

Mocht er dan toch een bezoek plaatsvinden, dan maakt het niet zoveel uit of iemand een dagje langskomt of dat diegene blijft logeren. Zolang er maar 1,5 meter afstand gehouden wordt.

Wel is het verstandig om na te denken over de reis naar familieleden toe. Zo groeit de drukte in de bus of trein, waardoor het besmettingsgevaar groter kan zijn. Het scheelt daarom dat het groepsvervoer voor ouderen deze maand weer wordt opgestart.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.