Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mogen wij weer naar Spanje? En meer vragen over de coronacrisis

19 juni 2020, 07.00 uur · Door Redactie

De coronacrisis heeft grote invloed op ons dagelijks leven. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Mogen wij weer naar Spanje?

sandra

In een groot gedeelte van Europa is reizen sinds 15 juni weer mogelijk. Maar liefhebbers van Spanje moeten wat langer geduld hebben. In eerste instantie zouden toeristen daar zelfs pas vanaf 1 juli weer welkom zijn, inmiddels is dat wel bijgesteld naar 21 juni.

Het reisadvies wordt dan versoepeld van code oranje naar code geel. Tot die tijd geldt er nog een inreisverbod, waardoor je teruggestuurd kan worden door de Spaanse grensbewaking. Daarop gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor echtgenoten van Spanjaarden, maar ook deze reizigers moeten aan strikte voorwaarden voldoen. 

Zo is het nog verplicht om twee weken in quarantaine te gaan na aankomst in Spanje. De regel vervalt pas op 21 juni, als de grenzen weer opengaan. Het is daarna weer mogelijk om het land in te rijden met de auto, mits er aan de richtlijnen wordt voldaan.

Vliegen kan ook, maar dan moet er wel gedurende de hele reis een mondkapje gedragen worden. Bovendien hebben luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden zelf ook nog aanvullende regels. Wat het openbaar vervoer betreft: dat is nog vooral bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Wie dan uiteindelijk aangekomen is op de plaats van bestemming, kan weer van de meeste voorzieningen gebruikmaken. Zo zijn de stranden  open, evenals de hotels. Ook horecagelegenheden en musea zijn weer toegankelijk, maar daar mag maar een beperkt aantal bezoekers komen.

Wel is het goed om in gedachten te houden dat de regels kunnen verschillen per gebied, zo meldt de Nederlandse ambassade in Spanje. De maatregelen worden in fases versoepeld en de meeste regio's zitten inmiddels in fase drie. Maar in sommige gebieden wordt nog uitgegaan van fase twee

Is het al toegestaan om een teamuitje te organiseren?

S. Steenhuisen

Veel collega's hebben al maandenlang alleen maar digitaal contact. Het teamgevoel kan dan wel een beetje verdwijnen. Voorheen werd dat nog wel eens opgelost door bijvoorbeeld gezamenlijk vlotten te bouwen tijdens de teambuilding. Maar nu is er zelfs geen 'vrijmibo' meer. 

Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat het gevoel van eenheid blijft? Op het Arboportaal worden leidinggevenden geadviseerd om 'ook eens een informele online bijeenkomst te organiseren, zoals een gezamenlijke koffiepauze of het vieren van een verjaardag'. 

Maar langzamerhand nemen de offline activiteiten ook weer een beetje toe. Bedrijven als DoeNederland spelen daarop in door 'coronaproof' teamuitjes aan te bieden. Te denken valt aan een moorddiner, foute bingo, het bakken van Bossche bollen of een ritje met de Quad.

Belangrijk daarbij is dat de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Als dat het geval is, dan mogen er volgens de landelijke richtlijnen weer 30 mensen samenkomen voor een activiteit in een gebouw. Per juli wordt dan aantal mogelijk vergroot, maar dat geldt dan vooral voor bijvoorbeeld bruiloften en uitvaarten. 

Buiten geldt er geen maximum aantal mensen, zolang er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Toch werken bedrijven ook in de buitenlucht liever met kleinere teams, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook worden attributen goed schoongemaakt en is er zo min mogelijk contact met de begeleider.

Er is dus wel weer wat mogelijk, zolang het maar geen evenement wordt. Bovendien kijken werknemers mogelijk wel een beetje gek op als er opeens een teamuitje georganiseerd wordt, zeker als ze verder nog niet eens op kantoor mogen komen. Het kabinet adviseert namelijk nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken.

Een vriend van mijn zoon is getest op corona. Mijn zoon heeft hem daarvoor nog gezien. Moet hij contacten nu vermijden?

Mirjam

Zodra iemand besmet blijkt te zijn met het coronavirus, voert de GGD bron- en contactonderzoek uit. Onderzocht wordt hoe de patiënt het virus heeft opgelopen en of er mogelijk nog meer mensen op die manier zijn besmet.

Vervolgens brengt de GGD in kaart met welke mensen de coronapatiënt contact heeft gehad in de besmettelijke periode. Deze periode begint twee dagen voordat iemand klachten krijgt en eindigt als een patiënt 24 uur klachtenvrij is, minimaal zeven dagen nadat de eerste symptomen optraden.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. De regels voor huisgenoten zijn in elk geval strikt: zij moeten thuisblijven, tot twee weken nadat de besmette persoon in isolatie is gegaan. 

Nauwe contacten worden aangeraden om hetzelfde te doen. Maar wat wordt er daar dan precies onder 'nauwe contacten' verstaan? Volgens het RIVM zijn dit 'mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad met de coronapatiënt, tijdens de besmettelijke periode'.

Ook kan het gaan om mensen die wel meer dan 1,5 meter afstand gehouden hebben, maar die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte waren als de coronapatiënt. Bijvoorbeeld in een kantoor of klaslokaal. Daarnaast wordt er gekeken naar omstandigheden waarbij er een 'hoogrisicoblootstelling' was, zoals in het gezicht hoesten of fysiek contact.

Voor overige contacten gelden dan weer minder strenge richtlijnen. Zij worden vooral gevraagd om te letten op hun gezondheid en om te denken aan hygiënevoorschriften. Maar thuisblijven is niet noodzakelijk.

Of de zoon van Mirjam nog mensen mag zien, ligt dus vooral aan de manier waarop hij contact heeft gehad met de vriend die het coronavirus heeft opgelopen. Mocht dat nauw contact zijn geweest, dan is het inderdaad verstandig om thuis te blijven. En een bezoekje , zeker aan bijvoorbeeld een opa of oma, kan dan beter nog even uitgesteld worden. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.