Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wel in de kroeg, niet op het terras. Gemeente verduidelijkt mondkapjes-advies

30 september 2020, 13.53 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema adviseerde Amsterdammers eerder deze week dringend om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Maar over wat voor locaties dat precies ging bestond nog de nodige onduidelijkheid. 

AT5 / Luuk Koenen

Daarom komt de gemeente vandaag met een verduidelijking van wat er precies bedoeld wordt met 'publieke binnenruimtes'.

Supermarkten, cafés en musea

'Het dringende advies geldt in binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn', stelt de gemeente. 'Denk aan: supermarkten, winkels, cafés, restaurants, instellingen zoals musea, bibliotheken, religieuze gebouwen en sportscholen.', stelt de gemeente. 'Op de zitplek kan het mondkapje eventueel af, bijvoorbeeld om te eten of drinken. Ook tijdens het sporten in de sportschool mag het mondkapje af. Denk wel aan de 1,5 meter afstand.'

Ook in overheidsgebouwen geldt het advies, net als voor het uitoefenen van een contactberoep, zoals kapper, schoonheidsspecialist of masseur.

Niet op het terras

De gemeente benadrukt woensdag dat de oproep geldt voor binnenruimten, dus niet voor het terras. 'Wel vragen we u een mondkapje te dragen als u naar binnen gaat, bijvoorbeeld om af te rekenen of een bezoek te brengen aan het toilet.'

Ook thuis en in afgesloten kantoorgebouwen hoeft geen mondkapje te worden gedragen. Dit zijn geen openbaar toegankelijke ruimtes. Wel blijft thuiswerken het devies.

Advies, geen verplichting

Het dragen van een mondkapje op deze plekken blijft 'een dringend advies'. Verplichten doet Halsema het niet vanwege juridische risico's. Instellingen kunnen dus zelf bepalen of ze daadwerkelijk het advies opvolgen.

En daar wordt nogal verschillend over gedacht, zo bleek gisteren al uit een eerste rondgang van AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938