Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder Meliani: bouw dure OBA Next op de Zuidas uitgesteld, kleine bibliotheken lijken voorlopig gered

14 december 2020, 17.31 uur · Aangepast 15 december 2020, 08.28 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Wethouder Meliani (Cultuur) heeft voorlopig een streep gezet door de nieuwbouw van een peperdure bibliotheek op de Zuidas. Andere kleinere OBA's in de stad lijken voorlopig juist uit de zorgen, want de bezuinigingen op het budget zijn de komende twee jaar ook van de baan. De OBA Next zou in 2025 open gaan, maar is nu zeker voor twee jaar uitgesteld.

AT5

Toen een tijdje geleden werd aangekondigd de OBA Next op de Zuidas zou worden gebouwd, werd die niet door alle politieke partijen verwelkomd. Een groot deel van de gemeenteraad zei grote twijfels te hebben over het 'prestigeproject'. De bouw van de bibliotheek gaat miljoenen kosten. Volgens meerdere gemeenteraadsleden kan dat geld beter op andere manieren worden besteed, ook hadden ze twijfels over de locatie.

Er waren ook bezuinigingen aangekondigd. Daardoor dreigde een aantal kleine buurtbibliotheken de deuren te moeten sluiten. Dat er miljoenen uitgegeven zouden worden voor een nieuwe bieb op de Zuidas zorgde daarom voor wrevel.

Begin december kondigde Meliani aan te kijken naar een manier om de sluiting van een aantal buurtbibliotheken te voorkomen. Vandaag maakte de wethouder dus bekend dat de OBA Next op de Zuidas voorlopig niet zal worden gebouwd. De algemene bezuinigingen bij de OBA zijn uitgesteld tot 2025, waardoor de kleinere bibliotheken meer tijd hebben om een oplossing te vinden. 

De OBA Next wordt volgens de wethouder nog steeds gebouwd, maar staat nu in de planning vanaf 2027. Het geld dat vrijkomt met dat uitstel kan worden ingezet om de andere bezuinigingen later door te voeren.

Quote

'We willen voorkomen dat er onwenselijke keuzes worden gemaakt door de OBA, zoals het sluiten van vestigingen'

touria meliani, wethouder kunst en cultuur

In een brief aan de gemeenteraad laat Meliani weten goed geluisterd te hebben naar alle belanghebbenden. 'Uit reacties vanuit de stad, de gemeenteraad en de directie van de OBA komt duidelijk naar voren dat er zorgen zijn over het mogelijk verdwijnen van de OBA uit bepaalde buurten. Het is goed dit onder ogen te zien en we hebben nagedacht hoe we deze zorg weg kunnen nemen.'

Eerder werd aangekondigd daar er een aantal kleine bibliotheken dicht zou moeten in de huidige situatie. Dat wil de wethouder voorkomen.

'We willen voorkomen dat er ad hoc onwenselijke keuzes worden gemaakt door de OBA, bijvoorbeeld door op korte termijn huurcontracten op te zeggen en vestigingen te sluiten. Wij vinden dat er geen vestigingen gesloten mogen worden zonder een samenhangende toekomstvisie met nadrukkelijke aandacht voor aanwezigheid van een OBA in de buurten en wijken waar dit nodig is.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938