Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kademuur Grimburgwal weer in gebruik na noodreparatie

29 maart 2021, 12.41 uur · Door Redactie

De kademuur aan de Grimburgwal die in september vorig jaar bezweek, is na een noodreparatie weer in gebruik genomen. Er is een noodvoorziening met damwanden geplaatst bij de kademuur die naast een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ligt.

Universiteit van Amsterdam

Onderzoek

De UvA laat weten dat ook het onderzoek naar de instorting van de kademuur is afgerond. Volgens dat onderzoek zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ongeval.

Ten eerste zijn de rondvaartboten die hun draai maken vlakbij de kademuur, van invloed op het metselwerk en het wrijvingshout. De draaiende rondvaarten tasten daarmee de samenhang van de muur aan. Omdat de kade dicht op de Oudezijdsvoorburgwal staat, maken veel rondvaartboten daar hun draai. Destijds was ook gepensioneerd schipper Henk ervan overtuigd dat het aan de rondvaartboten lag.

Liever drie palen per rij

Ook het relatieve lage waterbodemniveau tast de stabiliteit van de kademuur aan volgens het rapport. Dit werd al in augustus, voordat de kademuur instortte geconstateerd. Bovendien zouden er te weinig palen in het water staan die als fundering dienen. Bij de Grimburgwal staan er maar twee palen per rij, terwijl dit er volgens het rapport drie zouden moeten zijn.

Tot slot zijn ook de weersomstandigheden van invloed geweest. In augustus vorig jaar viel er veel hevige neerslag en dat zou de kademuur ook minder stabiel hebben gemaakt.

Al langer zorgen

Er waren, vóór de instorting van de Grimburgwal, al langer zorgen over de kwaliteit van de Amsterdamse kademuren. De komende jaren zal er veel tijd en geld in herstelwerkzaamheden gaan zitten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938