Start van hoofdcontent

Torentje van Amsterdam

nl

Marijnissen (SP) wil af van marktwerking in woningbouw: "Zorg dat het een publieke taak is"

14 november 2023, 20.00 uur · Door Nicolai Brannan

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreekt AT5 verschillende lijsttrekkers in de Schreierstoren in Amsterdam. Vandaag te gast in Het Torentje van Amsterdam: SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen.

AT5

"De grondgedachte dat je denkt dat wonen een markt is, dat je een woning als verdienmodel hebt, dat je winst kunt maken op een woning, daar gaat het mis", aldus Marijnissen. "Als je het ziet als een markt dan krijg je beleggers die rendement willen. Die willen rijk worden, dat is volstrekt logisch."

In het vorige college ging SP-wethouder Wonen Laurens Ivens de strijd aan met die investeerders, die vervolgens zeiden niet meer te willen bouwen in de stad. Is dat niet wat dreigt? Marijnissen: "Dat krijg je dus als je binnen het systeem van een woningmarkt moet opereren. En daarom vinden wij ook dat het systeem op de schop moet. Het zou veel verstandiger zijn als we niet afhankelijk zijn van die beleggers en die investeerders." 

"Als je vindt, en dat vinden wij, dat wonen niet is om winst op te maken, niet een verdienmodel moet zijn, dan moet je huren gewoon reguleren. Alle huren. Dan kan je ze ook maximeren." Maar blijft niet het risico bestaan dat de bouw dan stilvalt? Marijnissen: "Zolang je het blijft zien als een markt heb je gelijk. We moeten er dus vanaf dat we ons zo afhankelijk hebben gemaakt van die investeerders en die beleggers. Zolang we daar niet vanaf stappen zullen ze alleen maar blijven bouwen wat voor hen rendement oplevert. Maar dat is geen volkshuisvesting. Volkshuisvesting is gewoon een publieke taak, van de samenleving, van de overheid, van woningbouwcorporaties, om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare huizen zijn. Dan moet je er wel vanaf stappen."

"Ik geloof niet dat investeerders de oplossing gaan zijn, want die zullen alleen maar willen bouwen daar we ze zelf flink geld aan kunnen verdienen. Dus zorg dat het een publieke taak is."

Quote

"Niet meer al die managers, niet meer al die bureaucratie"

SP-lijsttrekker Marijnissen over onderwijs

Verder gaat het ook over het lerarentekort. "Het begint volgens ons dat die leerkrachten veel meer zeggenschap krijgen over het voor de klas staan en hoe je het onderwijs inricht. Niet meer al die managers, niet meer al die bureaucratie. Daar moeten we zo veel mogelijk vanaf." 

Ook pleit ze voor een hoger lerarensalaris. Maar is het niet ook zo dat een leraar uiteindelijk kan doorgroeien naar een heel behoorlijk salaris? "Je ziet nu dat van de beginnende leraren een kwart binnen vijf jaar alweer gestopt is. Lerarensalarissen beginnen nu bruto rond de 3000 euro. Daar moet in ieder geval tien procent bovenop."

AT5 / Luuk Koenen

Verantwoording
Begin oktober heeft AT5 acht lijsttrekkers uitgenodigd voor een 1-op-1-interview. Op basis van een peiling onder het AT5-panel en relevantie voor de stad is de selectie gemaakt. Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) gingen niet op de uitnodiging in. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bevestigde wel een afspraak, maar zei deze 1,5 dag voor de opnames af vanwege een ‘te drukke agenda’. Elke dag om 20.15 uur is er een nieuwe uitzending van Het Torentje van Amsterdam.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].