Start van hoofdcontent

AT5 jaaroverzicht

nl

Stelen bij de zelfscan en 15-jarige jongen ontvoerd in De Pijp: AT5 in januari & februari

26 december 2023, 13.05 uur · Aangepast 27 december 2023, 11.22 uur · Door AT5

Er gebeurde een hoop in de maanden januari en februari. Denk aan een grote afvalstaking waardoor de stad dagenlang naar rotte vis stonk. Maar ook werd er een 15-jarige jongen op klaarlichte dag ontvoerd en werd Amsterdam geconfronteerd met een nieuw fenomeen: de Tiktok-rij.

AT5

6 januari: broodje döner duurder

Het jaar is nog geen week oud, maar op 6 januari krijgen veel Amsterdammers de eerste schok te verwerken: het broodje döner is duurder geworden! Een man die we spreken op straat lijkt bereid elke prijs te betalen voor zijn 'viezige, lekkere, kleffige' broodje. 

AT5

7 januari: stelen bij de zelfscan

Mensen stelen massaal bij de zelfscan, blijkt uit onderzoek van AT5. We spraken ruim 30 supermarkten, waarvan een ruime meerderheid van 25 winkels aangaf dat dit dagelijks voorkomt. Ook consumenten geven het misbruik toe: 20 tot 30 procent steelt wel eens. 

AT5

10 januari: ontvoering 15-jarige jongen 

In de Tweede Jan Steenstraat in Zuid wordt op 10 januari een jongen van 15 ontvoerd. Naar later zou blijken gebeurde dat onder bizarre omstandigheden: de jongen werd geboeid en met een zak over zijn hoofd in de kofferbak gegooid. Onderweg kreeg hij een zogenoemde gagball in zijn mond gestopt, waardoor hij niet kon praten of schreeuwen.

De politie achtervolgde de bestelbus en wist korte tijd later op de A27 de jongen te bevrijden. Twee maanden later hield de politie vier verdachten aan. Zij verschenen in juli voor het eerst voor de rechter, die nog altijd een uitspraak moet doen in de zaak.

20 januari: Tiktok-rijen

2023 was ook het jaar van de Tiktok-rij. Meerdere Amsterdamse zaken kregen ineens rijen die niet onderdoen voor het Rijksmuseum. Zoals deze patatzaak in de Runstraat, die haar populariteit aan Tiktok te danken bleek te hebben.

De Tiktok-rijen zorgden ook voor irritatie bij buurtbewoners, die klaagden over drukte, troep en verkeerschaos. In de Runstraat zien sommigen een succesvolle patatzaak liever vertrekken, maar de eigenaar zegt er alles aan te doen om de overlast te beperken. 

AT5

26 januari: trainer Schreuder ontslagen

Met Ajax gaat het ook in januari niet best. Na een dramatische reeks van zes wedstrijden zonder eredivisieoverwinning wordt ook de zevende tegen Volendam niet gewonnen. Halverwege de competitie staat de club daardoor (net als nu) vijfde in de eredivisie. Slechter kan niet, denkt iedereen dan nog bij Ajax, en dus wordt Alfred Schreuder de laan uitgestuurd.

Maar volgens bezoekers van de Albert Cuyp hebben ook de spelers schuld aan de algehele malaise. Of een nieuwe trainer het lek boven gaat krijgen is nog maar de vraag... (Kleine spoiler: Schreuder zal dit jaar niet de enige zijn die ontslagen wordt.)

AT5

12 februari: een hele boze taxi-chauffeur

Ruim honderd taxichauffeurs protesteren in februari tegen de, in hun ogen, te strenge handhaving. Ze verzamelen zich voor een hotel aan de Prins Hendrikkade en rijden daarna in een stoet naar de Dam. De chauffeurs worden naar eigen zeggen veel te makkelijk op de bon geslingerd, met name voor het stilstaan als ze klanten laten in- of uitstappen. Een van de taxichauffeurs is zo boos, dat een interview met AT5 uit zal groeien tot een hit op Tiktok.

AT5

16 februari: locaties erotisch centrum

Het erotisch centrum met prostitutieramen komt, als het aan de gemeente ligt, bij de RAI in Zuid of bij Docklandsplot op de NDSM-werf in Noord. Dat schrijft burgemeester Halsema in februari in een brief aan de gemeenteraad. De bekendmaking levert veel commotie op. Maandenlang vinden er protesten plaats in de twee buurten en bij de Stopera. Het duurt vervolgens tot het einde van het jaar voordat Halsema een definitief besluit voorlegt.

AT5

20 februari: grote afvalstaking

Maandagochtend: normaal het moment dat het afval opgehaald wordt in de binnenstad, maar vandaag blijft alles liggen. Het is het begin van de afvalstaking.

Niet alleen bewoners en ondernemers hebben daar last van, ook bij de toeristen vallen de grote hopen afval op. Toch is er, ondanks de smerigheid, veel begrip in de buurt. De staking eindigt twee dagen later, als de cao aangepast wordt. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938