Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente koopt voor 73 miljoen euro helft van aandelen warmtenet AEB op

9 oktober 2020, 12.34 uur · Aangepast 9 oktober 2020, 16.15 uur · Door Redactie

De gemeente gaat 73 miljoen euro steken in het Afval Energiebedrijf (AEB). Met dat geld wordt de helft van de aandelen die AEB heeft in warmtenetten van de stadsverwarming Westpoort Warmte opgekocht. Dat besluit hebben wethouder Everhardt (Financiën) en Van Doorninck (Duurzaamheid) genomen.

Van die 73 miljoen euro zal het AEB vervolgens 35 miljoen euro aan geleend geld afbetalen aan verschillende banken. Dat geld werd geleend na de grote problemen die vorig jaar ontstonden. Door jarenlang achterstallig onderhoud moesten vier van de zes afvalverbrandingsovens worden uitgeschakeld omdat de veiligheid voor het personeel en omgeving niet kon worden gegarandeerd.

'Ook lening van gemeente komt terug' 

'Met het betaalde bedrag lost het AEB een deel van de lening af ter hoogte van 35 miljoen euro en in termijnen ook de door de gemeente verleende steun van 35 miljoen euro en de daarop opgelopen rente. De spreiding in tijd van de aflossingen verzekert het AEB van voldoende liquiditeit voor de komende periode. Verder zal de gemeente akkoord verlenen om de rente op de achtergestelde lening van de gemeente tot eind 2022 op te tellen bij de hoofdsom van de lening. Dit financieringsvoorstel zorgt ervoor dat het AEB weer kan gaan voldoen aan de vereisten van de banken. Hiermee wordt voor AEB financiële rust en ruimte gecreëerd voor de komende periode', schrijven de wethouders aan de gemeenteraad.

De wethouders schrijven ook dat het Afval Energiebedrijf terug 'in control' is en dat het onderhoud van alle afvalwerkingsinstallaties is verbeterd. Hierdoor is het moment aangebroken dat het bedrijf in de verkoop kan, het is alleen nog wachten op toestemming van de Europese Unie. 

Er hoeft geen financiële injectie meer bij schrijven de wethouders. 'De gemeente, AEB en de banken die AEB financieren zijn naar aanleiding van recente ontwikkelingen tot een aangepaste overeenkomst gekomen waar de steun geen onderdeel meer van uitmaakt. AEB heeft hiermee zicht op financieel stabiel vaarwater, een voorwaarde voor het kunnen voeren van een succesvol verkoopproces voor AEB.'

De afvalverbrander moest vorig jaar zomer gered worden van een faillissement. Er werden vele miljoenen euro's in het bedrijf gepompt om het overeind te houden. Een eerder plan van het college om het AEB onder te brengen bij de Noord-Hollandse publieke afvalverwerker HVC mislukte. Daarop besloot het stadsbestuur om alle aandelen van het AEB te verkopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938