Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onafhankelijk onderzoek te drukke Damdemo in oktober klaar

6 juli 2020, 20.25 uur · Aangepast 7 juli 2020, 10.18 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Cenk Karakaya

Het onafhankelijke onderzoek dat door burgemeester Halsema is aangekondigd na de kritiek op de aanpak en afhandeling van de te drukke antiracisme-demonstratie op de Dam moet in oktober zijn afgerond. Dat schrijft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een brief aan het Amsterdamse college. 

Het werd die dag, maandag 1 juni, zo druk op het plein dat de demonstranten geen afstand meer van elkaar konden houden.  Velen vonden dat de burgemeester had moeten ingrijpen. Halsema moest zich voor haar aanpak in de gemeenteraad verantwoorden. Het werd een meer dan tien uur durend debat waarbij de VVD zoals aangekondigd een motie van wantrouwen indiende.

Commissie

Een onafhankelijke commissie is geformeerd die het onderzoek zal uitvoeren. Die bestaat uit voorzitter Arjen Boin (hoogleraar Publieke Instituties en Governance aan de Universiteit Leiden), Kitty Nooy (voormalig (fungerend) hoofdofficier van justitie) en Peter van der Velden (voormalig burgemeester / plaatsvervangend voorzitter veiligheidsregio).

'Met deze samenstelling beoogt het bestuur van de veiligheidsregio het wetenschappelijk perspectief op crisismanagement, het bestuurlijk perspectief op openbare orde en het strafrechtelijk perspectief ten aanzien van de handhaving van de rechtsorde in de commissie bijeen te brengen', schrijft Femke Halsema, in de positie van voorzitter van de Veiligheidsregio aan het college van Amsterdam.

De onafhankelijke commissie zal zich in het onderzoek richten op de vraag welke lessen er zijn te leren uit de voorbereiding van en besluitvorming over de demonstratie op de Dam. Deelvragen zijn daarbij:

  1. Wat zijn de feitelijke gebeurtenissen, dilemma’s en bestuurlijke beslissingen rondom de betoging op 1 juni?
  2.  Wat zijn de overwegingen geweest bij de genomen bestuurlijke besluiten?
  3. Wat is de juridische en bestuurlijke context waarin deze bestuurlijke besluiten zijn of moesten worden genomen? 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938