Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Opgeblazen deuren en vernielde gevels: circa honderd explosies in 2022

8 maart 2023, 12.30 uur · Aangepast 8 maart 2023, 13.22 uur
Door Bas Velzel & Niels van Steijn · Foto: Inter Visual Studio

In de stad hebben vorig jaar ongeveer honderd explosies plaatsgevonden bij woningen en bedrijven. Dat schrijft burgemeester Halsema namens de driehoek (burgemeester, politie en justitie). Dit jaar staat de teller inmiddels op minstens 14 explosies bij woningen en/of ondernemingen. Volgens de burgemeester is de invloed van drugsmisdaad in Amsterdam niet meer een 'ver van je bed wereld' en is de verharding van de drugswereld goed zichtbaar.

Explosie bij een kapperszaak aan de Hoofdweg op 16 mei 2022 - Inter Visual Studio

Uit het jaarlijkse rapport blijkt dat de georganiseerde (drugs)criminaliteit een van de grootste opgaven voor Amsterdam en de driehoek is. "De verschillende uitingsvormen van georganiseerde drugscriminaliteit zijn onverminderd zichtbaar in Amsterdam en hebben een grote invloed op de veiligheid", aldus Halsema.

Zo zag de politie een 'fors aantal aanslagen met explosieven' die voor een gedeelte gerelateerd zijn aan conflicten uit de georganiseerde criminaliteit. Afgelopen jaar vonden ongeveer honderd explosies plaats voor woningen en bedrijven, plofkraken daarin niet meegerekend dus.

In the City en Harbour Club

Van de circa honderd explosies in de stad vonden er een paar plaats bij een aantal bekende locaties. Zo ging er binnen een dag twee explosieven af voor de deuren van Café in the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen bij het Leidseplein en bij The Harbour Club aan de Cruquiusweg. Beide zaken werden op last van burgemeester Halsema na de explosies enkele weken gesloten. Een 16-jarige jongen werd begin dit jaar veroordeeld voor de explosie bij The Harbour Club. 

Naast dat er bij een aantal horecazaken en bedrijven een explosief afging, was ook een groot aantal woningen het doelwit afgelopen jaar. Zo werden in meerdere stadsdelen de voordeuren uit hun voegen geblazen -  zoals aan de Emanza in Zuidoost, in de Lutmastraat in de Diamantbuurt en in de Laurierstraat in het centrum.

Op IJburg ging afgelopen jaar bij hetzelfde appartement twee keer een explosief af, beide keren was dit binnen in het gebouw. Naar aanleiding van de explosies besloot de burgemeester camera's te plaatsen in de buurt. Dat gold overigens voor meer buurten na de explosies, zo werden onder andere in de E-buurt in Zuidoost en in de Diamantbuurt ook camera's geplaatst. 

Explosie op de Jean Desmetstraat op IJburg in juli

Flinke straffen

In het Gesprek met de Burgemeester gaf Halsema begin dit jaar al aan dat jongeren steeds vaker betrokken zijn bij geweldsincidenten en dat daar wat aan moet worden gedaan. In de brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat afgelopen jaar belangrijke stappen zijn gezet. Zo heeft het Openbaar Ministerie een groot aantal jongeren, veelal begin de twintig, voor de rechter gebracht en werden er vaak forse straffen geëist voor hun acties. De rechter ging daar het afgelopen jaar ook vaker in mee, ook bij de hoge eisen voor het laten afgaan van explosieven. 

Zo werd voor het plaatsen van een 'levensgevaarlijk explosief' bij een flat aan de Comeniusstraat in Nieuw-West in mei van 2022, waarbij de ramen sneuvelden van meerdere appartementen, een celstraf van vier jaar gegeven. Het was volgens het Openbaar Ministerie een wonder dat niemand gewond was geraakt. 

De driehoek vindt het van essentieel belang dat de Amsterdamse jeugd in een 'veilige en kansrijke omgeving kan opgroeien' en het baart ze daarom ook veel zorgen dat de minderjarigen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de overlast en ongeregeldheden in de openbare ruimte. Komend jaar willen zij dat er zoveel mogelijk wordt ingezet op het voorkomen van jeugdoverlast en –criminaliteit. Ze zetten daarom in de wijken in op het zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken van die problemen. 

Geen vermindering

In de eerste twee maanden van dit jaar lijkt het aantal explosies er niet minder op te worden. Tot nu toe vonden er twintig explosies plaats. Opvallend is dat meerdere panden al vaker het doelwit waren dit jaar. Zo was een woning in de Oude IJselstraat al twee keer doelwit dit jaar en ging er bij een woning aan de Doctor H. Colijnstraat in Geuzenveld in twee nachten op rij een explosief af.

Ook bij een café aan de Zeilstraat ging twee keer binnen twee dagen een explosief af. Op last van burgemeester Halsema werd het café eind januari voor zes maanden gesloten. Vanmiddag licht de Amsterdamse driehoek de cijfers uit het rapport toe. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938