Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Vanavond gaat de bal weer rollen: waar staat Ajax bij de start van het nieuwe seizoen?

12 augustus 2023, 15.00 uur · Aangepast 12 augustus 2023, 19.55 uur · Door Bas Velzel & Maarten Westerduin

Ajax trapt vanavond officieel het nieuwe seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Na turbulente weken met vertrekkende spelers, een lange periode zonder aankopen en een paar slechte oefenwedstrijden gaat het nu weer om de punten. Hoe staat Ajax er voor aan de start van het nieuwe seizoen? 

Om te beginnen: hoe ziet die start er uit? Na de thuiswedstrijd tegen Heracles begint voor de Amsterdammers een reeks van drie uitwedstrijden: Excelsior, Fortuna en FC Twente. De eerstvolgende thuiswedstrijd is dan de Klassieker op 24 september.

Na Excelsior speelt Ajax op 24 en 31 augustus nog de voorronde van de Europa League, het weekend daartussen hebben de Amsterdammers vrij gekregen van de KNVB. Tegen wie de Amsterdammers moeten spelen wordt dinsdag duidelijk. In ieder geval wordt het óf Astana uit Kazachstan óf Ludogorets uit Bulgarije.

Tegen de tijd dat Ajax die voorronde gaat spelen, kan de selectie die trainer Maurice Steijn tot zijn beschikking heeft, er heel anders uitzien. Tot 1 september is de transfermarkt namelijk open en de geschiedenis leert dat Ajax na de eerste paar wedstrijden nog wel eens een speler verliest aan een topclub, bijvoorbeeld Anthony vorig seizoen aan Manchester United, Zlatan Ibrahimovic in 2004 op deadline day richting Juventus, of Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Toby Alderweireld (Atletico Madrid), die tien jaar geleden vlak voor het sluiten van de markt van club wisselden.

Kudus

Ook nu zijn er nog altijd spelers die zomaar eens een move naar het buitenland zouden kunnen maken. De belangrijkste kandidaat daarvoor lijkt Mohammed Kudus. Ajax accepteerde eerder al een bod dat Brighton & Hove Albion op de Ghanees had geboden. Omdat speler en club er niet op tijd uitkwamen, lijkt die transfer niet meer door te gaan.

Steijn liet gisteren tijdens de persconferentie weten dat Ajax 'voorsorteert' op een eventueel vertrek, maar dat er op dit moment niets concreet is. En dat Kudus tegen Heracles gewoon gaat spelen.

Bekijk hieronder de persconferentie van Maurice Steijn in aanloop naar het duel met Heracles Almelo, tekst gaat verder na de video.

De naam van keeper Geronimo Rulli gaat rond in transfergeruchten. Bayern München zoekt nog een vervanger voor de geblesseerde Manuel Neuer en zou de Argentijn hoog op het wensenlijstje hebben staan, schrijft Sky Sport Deutschland.

Nieuwe, oude en vertrokken gezichten

Kudus en Rulli zouden niet de eerste uitgaande transfers van deze zomer zijn. Ajax verloor onder andere Jurriën Timber, Edson Alvarez, Dusan Tadic en Calvin Bassey.

Daar staat tegenover dat Mislintat uitpakte met zes nieuwe aanwinsten: Met Branco van den Boomen (die vanavond in de basis staat), Benjamin Tahirovic, Diant Ramaj, Carlos Forbs en Jakov Medic (die ook in de basis staat) heeft Steijn en zijn kersverse technische staf een aantal nieuwe namen op alle linies.

Er zijn ook een paar basisspelers die lijken te blijven, zoals Steven Bergwijn (de nieuwe aanvoerder), Steven Berghuis, Brian Brobbey en Davy Klaassen. Dat spelers zoals Kenneth Taylor, Devyne Rensch, Owen Wijndal en Jorrel Hato blijven lijkt ook vrij zeker.

Toch zijn er veel vraagtekens of de aankopen het niveau van Ajax gaan opkrikken. Vooral verdedigend lijkt de ploeg - door het vertrek van Timber, Bassey en Alvarez - een jasje uit te hebben gedaan.

Matige voorbereiding

De voorbereiding heeft die twijfels allerminst weg kunnen nemen. Ajax speelde een matige reeks oefenwedstrijden: van de zes werden er maar twee gewonnen. Drie keer kreeg Ajax een pak slaag en één wedstrijd eindigde gelijk. 

De voorbereiding begon tegen Keuken Kampioen Divisie-club FC Den Bosch. Ajax moest twee keer terugkomen van een achterstand en dankzij de jongelingen van Jong Ajax werd de eerste wedstrijd onder Maurice Steijn niet verloren, maar gelijkgespeeld: 2-2. Vervolgens werd er van het Oekraïense Shakhtar Donetsk met een duidelijke 3-0 gewonnen. 

De laatste ontmoeting tijdens Ajax en Heracles in de Arena begin 2022, vanwege corona met maar 15.750 aanwezige fans - AT5

Vlak voor het trainingskamp in Duitsland gingen de Amsterdammers op bezoek bij RSC Anderlecht flink onderuit. Ajax kreeg een 3-0 om de oren en oud-Ajacied Kasper Dolberg was een van de doelpuntenmakers. Van de Duitse derde divisionist werd dan wel met 5-3 gewonnen, maar vervolgens werd er twee keer met 3-1 verloren van FC Augsburg en Borussia Dortmund.

Tijdens de voorbereiding werd duidelijk dat het in de achterhoede bij Ajax niet heel stevig stond en dat aankopen echt nodig waren om de kwaliteit van het team te verbeteren. Steven Berghuis gaf dat in een open interview met AT5 ook aan. 

Geruchtenmolen

Maar, zo beloofde Steijn gistermiddag tijdens de persconferentie, Ajax is nog lang niet klaar op de transfermarkt. Verschillende media meldden deze week dat de club op dit moment achter Josip Sutalo aanzit. Sutalo, op dit moment speler van Dinamo Zagreb wordt gezien als een belangrijke versterking voor de achterhoede.

Sutalo is niet de enige verdediger op wie de club het oog heeft laten vallen: er is ook interesse in de Japanse verdediger Hiroki Ito. De kans dat hij ook naar Amsterdam komt lijkt minder groot. Zijn huidige werkgever VfB Stuttgart - de oude club van directeur voetbalzaken Sven Mislintat- zou niet mee willen werken aan een transfer.

Volgens Steijn is Ajax ook nog op zoek naar een tweede spits. "Brobbey is op dit moment de enige spits. Ik kan op dit moment alleen schuiven met Kudus als er iets gebeurt. De versterkingen die we willen, gaan komen", zei hij gisteren tijdens de persconferentie. Chuba Akpom van Middelsbrough zou in beeld zijn, maar volgens het Franse L'Équipe kan de aanvaller ook naar RC Lens. 

Ajax werd ook in verband gebracht met een terugkeer van Hakim Ziyech en de komst van de Russisch-Armeense speler Eduard Spertsyan. Volgens Steijn is die interesse nu niet aanwezig omdat beide posities, rechtsbuiten en aanvallende middenvelder, 'goed bezet zijn'. 

De wedstrijd begint vanavond om 20.00 uur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938