Start van hoofdcontent

AT5 jaaroverzicht

nl

Veelbesproken 'knip' van start en Jimmy Schepers doodgestoken op festival: AT5 in mei & juni

28 december 2023, 13.00 uur
Door Maarten Westerduin · Foto: AT5

Mei en juni zijn roerige maanden met als tragisch dieptepunt de steekpartij op festival Solid Grooves, waarbij de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven komt. De gemeente voert ondertussen meerdere maatregelen in die tot discussie leiden. Zoals de knip: tot nu toe een vrij onbekend woord, maar daar komt in zes weken flink verandering in. En in tegenstelling tot de mannen hebben de vrouwen van Ajax wel wat te vieren, alleen zit niet iedereen op een feestje te wachten.

1 mei: Obama in Amsterdam

De maand begint met hoog bezoek, want niemand minder dan oud-president Obama bezoekt Amsterdam . De Amerikaan gaat uit eten in de Kas in Oost. AT5 ging er de dag daarna langs. 

AT5

7 mei: Ajax Vrouwen kampioen 

Het is feest in Amsterdam, want de Ajaxvrouwen slepen het kampioenschap binnen. Het is de derde keer dat ze de titel winnen en de laatste keer was in 2018.

De gemeente maakt ruim baan voor een huldiging op het Leidseplein, maar daar blijkt uitgerekend de clubleiding van Ajax geen oren naar te hebben. Een paar weken later laat de club weten niet achter de huldiging te staan, omdat het kampioenschap al even geleden is en omdat er het vermoeden leeft dat de opkomst 'tegenvalt'.

Er volgt een bescheiden feestje. De vrouwen doen later het jaar ook goede zaken. Ze halen voor de eerste keer in de geschiedenis de groepsfase van de Champions League.

AT5

23 mei: vrouw ontdekt moord tijdens verkrachting

Soms komt er tijdens een rechtszaak ineens een luguber verhaal naar boven. Zo ook op 23 mei, wanneer een man voor de rechter moet verschijnen, omdat hij verdacht wordt van de moord op de 62-jarige Willem.

In de rechtszaal blijkt dat de dood van Willem wordt ontdekt nadat een vrouw bij de politie melding doet van een verkrachting. Die zou hebben plaatsgevonden in de Spaarndammerbuurt. Ze omschrijft een ondragelijke geur te hebben geroken. Als de politie de woning doorzoekt treffen ze het lichaam van Willem in staat van ontbinding aan.

De verdachte is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. 

Onderzoek politie in Houtrijkstraat - Inter Visual Studio / Sander Disselköter

25 mei: blowverbod op de Wallen 

Op de Wallen mag vanaf vandaag niet meer geblowd worden. De gemeente hoopt daarmee de overlast voor bewoners terug te dringen. Maar als we die dag een kijkje nemen, lijkt niet iedereen onder de indruk van het verbod.

Later blijkt dat er nauwelijks boetes worden uitgedeeld, volgens burgemeester Halsema omdat overtreders goed luisteren wanneer ze een waarschuwing hebben gekregen.

AT5

28 mei: Jimmy Schepers (21) doodgestoken op festival

Eind mei ontvouwt zich een drama op festival Solid Grooves. De 21-jarige Jimmy is daar met zijn vrienden als er om 21.00 uur een grote vechtpartij uitbreekt. De vriendengroep van Schepers wordt aangevallen door een andere groep jonge mannen, waar eerder ook al een confrontatie mee was. Als Jimmy de ruzie probeert te sussen, wordt hij geschopt, geslagen en meerdere keren gestoken met een mes. Hij overlijdt even later aan zijn verwondingen in het AMC.

AT5

Later zou blijken dat het festival veel meer kaarten verkocht dan volgens de vergunning was toegestaan. Uit een reconstructie van Het Parool blijkt dat het festival een vergunning had aangevraagd voor 4999 personen, maar uiteindelijk 7500 kaarten zou verkopen. Daardoor was er te weinig beveiliging op het festival. De organisatie achter Solid Grooves neemt maatregelen en ontslaat het management.

Dat het op een festival in de stad zo uit de hand kan lopen, neemt burgemeester Halsema hoog op. "Ik ben er van geschrokken hoe het met de veiligheid is gesteld met betrekking tot de grote evenementen in de stad", zegt ze later dit jaar na een evaluatie. In Het Gesprek met de Burgemeester kondigt ze aan dat Amsterdamse festivals in de toekomst strenger gecontroleerd zullen worden op het naleven van de regels.

1 juni: 'blotebillenskater' overleden 

Er zullen weinig Amsterdammers zijn die hem nog nooit hebben gezien. Vooral in de jaren 80 en 90 hoorde hij helemaal bij het Amsterdamse straatbeeld. Henri Pronker, beter bekend als de 'skater met de reetveter', de 'blotebillenskater' of de 'stringskater', overlijdt begin juni. Hij was ziek en is 66 jaar geworden.

AT5

12 juni: de knip treedt in werking 

In juni start de gemeente met een experiment om de stad autoluw te maken. Er komt een knip op de Weesperstraat waardoor auto's moeten omrijden. Idee: monitoren wat mensen doen als de binnenstad lastiger te bereiken is met de auto. Het gevolg: boze taxichauffeurs, files en geïrriteerde bewoners, maar ook een rustige Weesperstraat en omgeving.  De wethouder blijft haar beslissing verdedigen, maar dat kost wel moeite. Zeker als blijkt dat ook de hulpdiensten last ondervinden van de knip.

AT5

14 juni: Maurice Steijn officieel gepresenteerd als nieuwe trainer 

Na het ontslag van Alfred Schreuder neemt John Heitinga het tijdelijk over als trainer van Ajax 1. De clubleiding durft het uiteindelijk niet aan om hem vast aan te stellen als hoofdtrainer en gaat op zoek naar een nieuwe aanwinst. 

Zoals altijd passeren dan meerdere namen de revue in de media, zoals die van oud-coach Peter Bosz en de Noorse trainer Kjetil Knutsen. Maar dan maakt Sven Mislintat een verrassende keuze: de nieuwe technisch directeur presenteert Maurice Steijn als coach. Een trainer met meer dan tien jaar ervaring als trainer, maar dan wel bij clubs die normaal gesproken onderin de eredivisie meedraaien.

Toch durven veel Amsterdammers de Haagse Steijn een kans te geven. Veel slechter dan vorig seizoen kan het immers niet gaan, toch?

AT5

Wel dus. Steijn moet lang wachten op versterkingen, terwijl een aantal belangrijke spelers als Mohammed Kudus en Edson Alvárez pas tegen het einde van de transfermarkt vertrekken. Pas als de competitie al is begonnen, haalt Mislintat ineens een vrachtlading aan nieuwelingen binnen.

Die spelers krijgen niet de tijd om in Amsterdam te settelen. Binnen een paar weken staan er al een aantal belangrijke duels tegen Feyenoord, FC Twente en Marseille op het programma die allemaal niet gewonnen worden. Uiteindelijk weet Steijn alleen de eerste competitiewedstrijd te winnen. In oktober, als Ajax laatste staat, wordt hij ontslagen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938