Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kan ik straks veilig met de pont naar school of werk? En meer vragen over de coronacrisis

23 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 23 april 2020, 08.55 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected].

Kunnen we straks wel veilig met de pont naar school of werk?

Adriaan

Uit pre-corona tijden weten we nog allemaal hoe druk het soms kan zijn op de pont. Nu we met zijn allen zoveel mogelijk thuis blijven is 1,5 meter afstand houden op de pont nog te doen. Maar hoe gaat dat als we weer allemaal naar werk of school mogen, vraagt Adriaan zich af.

Het GVB, dat verantwoordelijk is voor de veerdiensten, kan daar nog niet veel over zeggen. Er wordt wel over nagedacht, laat een woordvoerder weten, maar uiteindelijk hangt alles af van de regels die worden opgelegd door het kabinet.

Wel nam het GVB al een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat de 1,5 meter afstand op de pont nageleefd kan worden. Zo controleert een instapbegeleider of er niet te veel mensen opstappen en wordt reizigers op de pont verzocht zelf ook te letten op het houden van afstand. Verder varen op het Oostveer en de verbinding Houthaven/Distelweg grotere veerponten.

Het openstellen van de IJtunnel voor fietsers is geen optie, laat de gemeente weten. Dit gebeurde eind mei 2019 tijdens de nationale OV-staking. Maar in dit geval zal dit niet gebeuren. 'Dat is in verband met de veiligheid niet mogelijk. De tunnel moet in beide richtingen open blijven voor hulpdiensten', vertelt een woordvoerder. 

OVNL, de branchevereniging voor Nederlandse OV-bedrijven, heeft het kabinet gevraagd te komen met richtlijnen voor wie er wel en niet met het openbaar vervoer mag reizen. Nu wordt nog een moreel appèl gedaan op reizigers om niet het OV te gebruiken, maar vrees is dat dat niet genoeg is wanneer de huidige regels worden versoepeld.

Pedro Peters van OVNL pleitte daarom al tegenover de NOS voor een speciaal vervoersbewijs voor mensen met vitale beroepen. Ook vakbond FNV is voorstander van zo’n vervoersbewijs en wil dat het OV voor alle andere mensen verboden wordt.

Kun je op de fiets besmet raken als iemand voor je niest of hoest?

Marcel

Een belangrijke vraag natuurlijk in Amsterdam. Ook Marcel vraagt zich af wat voor risico hij loopt als de fietser voor hem bijvoorbeeld niest of hoest. Kan je dan, ook als je 1,5 meter afstand houdt, door middel van de wind besmet raken? Daar is de laatste weken heel wat discussie over geweest.

Het RIVM houdt vooralsnog vast aan het advies dat 1,5 meter afstand, ook wanneer je beweegt tijdens bijvoorbeeld het hardlopen of het fietsen, genoeg is. 'Verspreiding van het virus gebeurt via druppeltjes uit de neus, keel of longen. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven en dalen snel neer', meldt het RIVM. 

Begin april publiceerden onderzoekers van de TU Eindhoven en de KU Leuven echter een animatie waarop is te zien hoe vochtdeeltjes zich verspreiden als we wandelen, hardlopen of fietsen. Op de beelden loopt een hardloper dwars door een wolk druppels verspreid door zijn voorganger.

Een verontrustend beeld, maar kan je zo ook besmet raken? Verschillende virologen achten de kans erg klein. Zo noemt Steven van Gught van de Universiteit Gent tegenover het Belgische VRT het besmettingsgevaar 'verwaarloosbaar'. Andrea Voss van de Nijmeegse Radboud Universiteit sluit zich daarbij aan.

'We weten dat de belangrijkste overdrachtsroute toch echt de grotere druppels zijn, die van dichtbij worden aangehoest, en misschien virusdeeltjes die met snot of slijm via een contactoppervlak op de handen komen. Bewijs dat er wielerpelotons door een koploper besmet raakten is er niet’, vertelt zij tegen de Volkskrant

Toch blijft het belangrijk om te beseffen dat er momenteel nog volop onderzoek gedaan wordt naar de verspreiding van het virus, ook door het RIVM. Wanneer je 1,5 meter afstand houdt lijkt de kans op infectie, ook tijdens het fietsen, bijzonder klein. Maar het is niet helemaal uit te sluiten.

Mijn familie werkt in de vitale sector. Kan ik mij nu laten testen op corona?

Wies

Wies en haar man zijn beiden 70 en willen maar al te graag op de kleinkinderen passen, omdat de ouders hard door moeten werken in de vitale sector. Is het dan mogelijk om getest te worden op corona, zodat er risicoloos op de kleinkinderen kan worden gepast? 

Nee, dat kan niet. Testen heeft weinig zin als er geen klachten zijn en daarbij is de testcapaciteit in Nederland beperkt. Op één dag kunnen er 17.500 mensen getest worden. Het RIVM is bezig met het ontwikkelen van zogenaamde sneltesten, die mensen thuis kunnen gebruiken. Maar momenteel is de kwaliteit nog niet betrouwbaar. Daarom zijn de geverifieerde tests gereserveerd voor specifieke groepen. 

Het gaat om patiënten met verschijnselen van het virus die zo ziek zijn dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ook patiënten uit kwetsbare groepen kunnen getest worden als dit van belang is voor de behandeling of verzorging, legt het RIVM op deze pagina uit. Daarbij worden ook mensen met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers, getest als zijn verschijnselen hebben van corona. 

Over de opvang van de kleinkinderen hoeven Wies en haar man zich in ieder geval geen zorgen meer te maken. Voor gezinnen waarvan de ouders beiden vitale beroepen hebben was er al speciale kinderopvang mogelijk, en vanaf 11 mei mogen alle kinderopvangcentra en basisscholen weer open. Daarbij mogen 70-plussers vanaf 29 april weer bezoek ontvangen van één of twee vaste personen. 

AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.