Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ben ik tijdens het vasten extra vatbaar voor corona? En meer vragen over de coronacrisis

24 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 25 april 2020, 12.12 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected].

Hoeveel mensen mogen er in een werkbusje zitten?

W. Haverhals

De regels zijn heel strikt en op zich vrij helder. Mensen die geen gezin of huishouden vormen moeten 1,5 meter afstand houden. Dat levert dus - als je geen familiebedrijf bent en daarmee een huishouden vormt - een groot probleem op bij het rijden met een werkbusje. Met twee mensen in het busje kun je officieel geen boete krijgen, maar het is wel onverstandig om te doen. Als je met drie mensen in een busje zit, kun je wel worden bekeurd.

De regels aan je laars lappen? Dan loop je niet alleen meer risico op het coronavirus, ook moet je rekening houden met een bekeuring van 390 euro als de politie of handhaving je betrapt. Voor je baas kan de rekening nog verder oplopen: de boete voor hem of haar is zelfs 4350 euro.

Mag er al zwemles worden gegeven?

Freek

Vanaf 28 april mag de jeugd weer sporten (t/m 12 jaar gezamenlijk en t/m 18 met 1,5 meter afstand) en vanaf 11 mei kunnen kinderen weer naar de basisschool. Betekent dit dat er dan ook weer zwemles gegeven kan worden, vraagt Freek zich af. 

Alle binnenbaden zijn nog gesloten, maar zwemles in de buitenbaden is een mogelijkheid mits de richtlijnen van het RIVM kunnen worden nageleefd. De buitenbaden mogen van het kabinet weer open voor zwemmers tot 18 jaar, maar uiteindelijk bepaalt de gemeente in samenspraak met de baden of en hoe dit kan.

De gemeente laat weten momenteel in gesprek te zijn met ook Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Voorlopig blijven alle baden dicht. Er is nog geen beslissing genomen over het wel of niet openen van de buitenbaden na 28 april. 

De Vereniging Sport en Gemeenten adviseert alle Nederlandse gemeenten bij het maken van zo'n beslissing. Volgens directeur André de Jeu is het opstarten van zwemlessen met de huidige richtlijnen wel erg ingewikkeld en moet er eerst een duidelijk protocol komen voor de baden weer open gaan.

De Jeu: 'Kinderen tot en met 12 jaar mogen van alles, maar jongeren tot 18 jaar niet. Ook mogen de kleedkamers en kantines nog niet open en moet je het zwembad verwarmen voor een veel kleinere groep dan normaal. Veel baden willen graag open, maar je moet wel alle regels kunnen handhaven.'

Ben ik tijdens het vasten extra vatbaar voor corona?

Cenk

Nee, iedereen die tijdens de ramadan vast hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Volgens het RIVM is er geen reden om aan te nemen dat iemand die vast meer kans heeft op besmetting of een ernstiger verloop van de ziekte. 

Wel worden mensen met ziektes die medicijnen gebruiken dringend geadviseerd niet zomaar te stoppen met de medicatie tijdens de vastenmaand. Dit omdat medicijnen vaak op vaste tijdstippen moeten worden ingenomen. Overleg daarover dus eerst met de huisarts.

Afgezien van het vasten benadrukt het RIVM dat het ook tijdens de ramadan belangrijk is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, zo min mogelijk bezoek ontvangt en dan altijd 1,5 meter afstand houdt.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.